Waste Wisely aspires to build awareness in consumers and stakeholders (i.e. HORECA businesses, hotel owners, retailers) and encourage them to take measures to prevent food waste. This project will offer information and tips to consumers of different age groups on how to reduce their daily product waste in simple, practical and easy ways. Additionally, the project aims to show that, despite its marketing strategy, the European Common Agricultural Policy (CAP) is one of the most important policies through which food waste can be prevented. Waste Wisely aims to target misconceptions with regard to the CAP and how it can help in the food waste prevention campaign. The project will offer information and material explaining how the CAP works towards this goal. As far as food waste is concerned, the most important aspect of the fight against it is to work towards prevention rather than to try to deal with the problem after the fact and reverse its consequences. To target prevention, the project will work towards raising awareness of food waste and its financial and environmental impact in consumers and retailers alike.
The overall objective of the project is to contribute to the promotion of the CAP by informing Cypriot citizens and raising awareness among farmers and non-farmers alike of the aims and benefits of the CAP, with an emphasis on food waste and how the CAP contributes to its prevention/ reduction. Specifically, focus will be given to: the contribution of the CAP towards the delivery of the Commission’s political priorities, the aims and benefits of the CAP to Europe, European farmers and European citizens, addressing misconceptions and disinformation about European agriculture and the CAP, by using facts and backed-up data with a view to raising public awareness of the relevance of EU support to agriculture and rural development through the CAP, food waste and how the CAP aspires to combat it, the marketing strategy of the CAP and misconceptions about it, with a focus on raising awareness and informing the general public and specific target groups. The project aims to address, among others, the challenge of food waste in Cyprus and Europe in general.
The project is co-funded by the European Union.
————————————————————————————-
🌱 🎉 Το έργο Waste Wisely διοργανώνει Διαγωνισμό Αφίσας / Φωτογραφίας για νεαρά άτομα (15-30)
Η ΙΜΗ με το «WASTE WISELY» προσφέρει πληροφορίες και υλικό μέσω του οποίου γίνεται η ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο η Κοινή Αγροτική Πολιτική λειτουργεί υπέρ της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, των λιανοπωλητών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων και τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.
🤷♀️Γιατί υπάρχει σπατάλη τροφίμων;
Ένα αρκετά μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες είναι η σπατάλη μεγάλης ποσότητας τροφίμων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η ετήσια απώλεια ή σπατάλη τροφίμων στα κράτη μέλη υπολογίζεται σε σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνους. Αυτό ισοδυναμεί με 131 κιλά αποβλήτων ανά άτομο ετησίως. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τους περιορισμένους φυσικούς πόρους του πλανήτη όσο και την οικονομία και την κοινωνία.
🍲 Κυριότερη πηγή σπατάλης τροφίμων είναι τα ίδια τα νοικοκυριά αφού αρκετή τροφή πετιέται ως περίσσευμα από τα γεύματα ή ως αποτέλεσμα αγοράς περισσότερων φρούτων και λαχανικών από αυτά που καταναλώνει το νοικοκυριό.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
🌈Ο διαγωνισμός Αφίσας/ Φωτογραφίας στοχεύει στην ενημέρωση, προσέλκυση και ανάμειξη νεαρών ατόμων στο έργο Waste Wisely δίνοντας τους την ευκαιρία να δείξουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν καλύτερες καταναλωτικές συνήθειες με ένα πιο δημιουργικό τρόπο, διεκδικώντας παράλληλα την ευκαιρία να κερδίσουν:
🎁 Βραβεία:
🏆1η θέση – iPad 📱
🏆2η θέση – smart watch ⌚
🏆3η θέση – κομποστοποιητή 🌿
Θα δοθούν δώρα τόσο για τις τρεις καλύτερες Αφίσες όσο και Φωτογραφίες. Δείτε εδώ τα κριτήρια αξιολόγησης.
Ο διαγωνισμός Αφίσας ή Φωτογραφίας για νεαρά άτομα (15-30) θα διεξαχθεί από 01/02/2024 έως 25/03/2024. Στη συνέχεια οι κριτές θα αξιολογήσουν τα έργα, ο καθένας ξεχωριστά, και από κοινού θα καταλήξουν σε μια λίστα έργων από τα οποία θα αναδειχθούν τα τρια καλύτερα βάση της εκτίμησης των κριτών. Τα ονόματα των νικητών και η λίστα των συνταγών θα ανακοινωθούν στις 31 Μαρτίου. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού έχουν την ευχέρεια μετάθεσης της ανακοίνωσης των ονομάτων, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/RU6rjYmtsddj4QoZ9