The EU and Japan have intensified their cooperation on hydrogen with the signature of a Memorandum of Cooperation (MoC) to spur innovation and develop an international hydrogen market. As frontrunners in hydrogen technology, the EU and Japan will work together for sustainable and affordable production, trade, transport, storage, distribution and use of renewable and low-carbon hydrogen. The cooperation will help to establish a rules-based and transparent global hydrogen market without distortions to trade and investment. The Memorandum was signed in Tokyo by Commissioner for Energy Kadri Simson and Japanese Minister of Economy, Trade and Industry, Yasutoshi Nishimura.

Both parties have already committed to achieve climate neutrality by 2050 and to accelerate the clean energy transition, as outlined in the EU-Japan Green Alliance. Hydrogen can make a crucial contribution to both the green transition and energy security. The Memorandum identifies a set of areas in which governments, industrial players, research institutions and local authorities in the EU and Japan will be encouraged to cooperate, such as:

  • Policies, regulations, incentives and subsidies, including at the international level to work towards common standards and certification;
  • Best practices and lessons learnt in renewable and low-carbon hydrogen research, development, applications and demonstration projects;
  • Project development including in the context of multilateral cooperation initiatives, including with a view to supporting other countries around the world;
  • Education, upskilling, reskilling and vocational education and training, including via exchanges.

Background

The EU and Japan have a well-developed energy dialogue which covers topics such as energy security, offshore wind energy, liquefied natural gas (LNG), electricity market design, energy technologies and nuclear energy. Both sides have set the long-term ambition of being climate-neutral by 2050, and closer cooperation on methane emissions is also under discussion. At the EU-Japan Summit in May 2021, a Green Alliance was established where hydrogen was highlighted as a key area of future cooperation.

For More Information

EU-Japan cooperation on energy issues

EU-Japan Memorandum of Cooperation on Hydrogen

Source: European Commission I Press corner (https://bit.ly/3HfHsIj)

Η ΕΕ και η Ιαπωνία εντείνουν τη συνεργασία τους για το υδρογόνο

Η ΕΕ και η Ιαπωνία ενέτειναν τη συνεργασία τους στον τομέα του υδρογόνου με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (ΜΣ) για την τόνωση της καινοτομίας και την ανάπτυξη της διεθνούς αγοράς υδρογόνου. Ως πρωτοπόροι στην τεχνολογία υδρογόνου, η ΕΕ και η Ιαπωνία θα συνεργαστούν για τη βιώσιμη και οικονομικά προσιτή παραγωγή, την εμπορία, τη μεταφορά, την αποθήκευση, τη διανομή και τη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Η συνεργασία θα συμβάλει στη δημιουργία μιας βασισμένης σε κανόνες και διαφανούς παγκόσμιας αγοράς υδρογόνου χωρίς στρεβλώσεις για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Το ΜΣ υπεγράφη στο Τόκιο από την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και τον υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Γιασουτόσι Νισιμούρα.

Αμφότερα τα μέρη έχουν ήδη δεσμευτεί να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, όπως περιγράφεται στην Πράσινη Συμμαχία ΕΕ-Ιαπωνίας. Το υδρογόνο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά τόσο στην πράσινη μετάβαση όσο και στην ενεργειακή ασφάλεια. Το ΜΣ ορίζει σύνολο τομέων στους οποίους οι κυβερνήσεις, οι βιομηχανικοί παράγοντες, τα ερευνητικά ιδρύματα και οι τοπικές αρχές στην ΕΕ και την Ιαπωνία θα ενθαρρυνθούν να συνεργαστούν, όπως:

  • Πολιτικές, κανονισμοί, κίνητρα και επιδοτήσεις, μεταξύ άλλων και σε διεθνές επίπεδο, για την επίτευξη κοινών προτύπων και πιστοποίησης·
  • Βέλτιστες πρακτικές και διδάγματα που αντλήθηκαν από την έρευνα, την ανάπτυξη, τις εφαρμογές και τα έργα επίδειξης με αντικείμενο το ανανεώσιμο υδρογόνο και το υδρογόνο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών·
  • Ανάπτυξη έργων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο πολυμερών πρωτοβουλιών συνεργασίας, μεταξύ άλλων με σκοπό τη στήριξη άλλων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο·
  • Εκπαίδευση, αναβάθμιση δεξιοτήτων, επανειδίκευση και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, μεταξύ άλλων μέσω ανταλλαγών.

Ιστορικό

Ο διάλογος για την ενέργεια μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας έχει προχωρήσει, καλύπτει δε θέματα όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η υπεράκτια αιολική ενέργεια, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ο σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενεργειακές τεχνολογίες και η πυρηνική ενέργεια. Και οι δύο πλευρές έχουν ορίσει ως μακροπρόθεσμη φιλοδοξία να είναι κλιματικά ουδέτερες έως το 2050, ενώ υπό συζήτηση είναι και η στενότερη συνεργασία για τις εκπομπές μεθανίου. Κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας τον Μάιο του 2021, συστάθηκε Πράσινη Συμμαχία, στο πλαίσιο της οποίας το υδρογόνο επισημάνθηκε ως βασικός τομέας μελλοντικής συνεργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες

Συνεργασία ΕΕ-Ιαπωνίας σε ενεργειακά θέματα

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας για το υδρογόνο

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή ι Η γωνιά του Τύπου (https://bit.ly/3UyJJkP)

 

Η ΕΕ και ο Καναδάς ξεκινούν επίσημες διαπραγματεύσεις για σύνδεση με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»

Επιτεύχθηκε ένα ακόμη ορόσημο για βαθύτερη επιστημονική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά: η Επιτροπή και η κυβέρνηση του Καναδά ξεκινούν επίσημες διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση του Καναδά με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».

Η σύνδεση με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» είναι η πιο στενή μορφή συνεργασίας που προσφέρει η ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Η σύνδεση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε ερευνητές και οργανισμούς στον Καναδά να συνεργαστούν με το πρόγραμμα επί ίσοις όροις με οντότητες από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα έχουν επίσης πρόσβαση στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και σε δίκτυα ερευνητών στην Ευρώπη και πέραν αυτής με στόχο την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και η υγεία.

Με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» ανασχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό η προσέγγιση όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, και δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να συνδεθούν άλλες τρίτες χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και έχουν ισχυρό επιστημονικό, καινοτόμο και τεχνολογικό προφίλ, οι οποίες δεν βρίσκονται κατ’ ανάγκη κοντά στην ΕΕ γεωγραφικά.

Η σύνδεση με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» αποτελεί βασικό μέσο της παγκόσμιας προσέγγισης της Ευρώπης όσον αφορά την συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε έναν ολοένα και πιο μεταβαλλόμενο και ασταθή κόσμο.  Επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ να προωθήσει την αριστεία, να συγκεντρώσει πόρους για ταχύτερη επιστημονική πρόοδο, να αναπτύξει δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας και να προωθήσει τον παγκόσμιο άνοιγμα, το οποίο είναι επίσης στρατηγικό και αμοιβαίο.

Επόμενα βήματα

Οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως την άνοιξη του 2023. Φιλοδοξία και των δύο πλευρών είναι να συνδεθεί επισήμως ο Καναδάς με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» το 2023.

Ιστορικό

Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας χρονολογούνται από το 1996, με την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Η συμφωνία καθόρισε το γενικό πλαίσιο συνεργασίας και έκτοτε λειτούργησε ως φόρουμ για τακτικές συζητήσεις σχετικά με τις ερευνητικές προτεραιότητες και τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά τη δήλωση της προέδρου φον ντερ Λάιεν τον Ιούνιο του 2021, ο Καναδάς εξέφρασε σήμερα τη βούλησή του να εισέλθει στο στάδιο των διαπραγματεύσεων σύνδεσης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συζητήσεων, η καναδική κυβέρνηση έχει διεξάγει διαβουλεύσεις με την ερευνητική της κοινότητα, και η προοπτική σύνδεσης με το πρόγραμμα κρίθηκε ως εξαιρετικά θετική.

Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, με προϋπολογισμό ύψους 95,5 δισ. EUR. Είναι ανοικτό στον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι συμμετέχοντες από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να συμμετέχουν στις περισσότερες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Οι οντότητες από συνδεδεμένες χώρες έχουν πρόσθετες ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε συνεργατικά έργα και αντιμετωπίζονται ισότιμα με τις οντότητες των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά την πρόσβαση σε κονδύλια.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ορίζων Ευρώπη

Η παγκόσμια προσέγγιση της Ευρώπης όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας

Σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά — Κοινή δήλωση (Ιούνιος 2021)

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ι Η γωνιά του Τύπου (https://bit.ly/3iGe43T)