MILI (EXCELLENCE/0421/0188) is a research project co-funded by the European Regional Development Fund and the Republic of Cyprus through the Research and Innovation Foundation (RIF). The MILI project started in June 2022 with a total duration of 24 months and a total budget of 249,900.00 euros.

The project is coordinated by the Cyprus University of Technology, in collaboration with the research bodies: the company CyRIC (Cyprus Research and Innovation Center Ltd), the Frederick Research Centre and the National Research Council of Italy (CNR).

Milk and dairy products can be a source of contaminants that can have serious effects on the health of the consumer. MILI is a research and innovation project that aims to find a fast, cheap and effective way to detect contaminants in milk. The main objective of the MILI project is to design and develop a new method and prototype for the simultaneous detection of common contaminants in milk (Aflatoxin M1, penicillin, enrofloxacin), at the farm level (before the milk is loaded on the truck), in less than 10 minutes.

The technology is based on smart biosensors, optical analysis and signal processing using specialized software.

Currently, the laboratory methods used by dairy industries are precise but time-consuming (3-4 hours) and require specialized personnel, and are performed after the milk has been received. If a small part of the milk is contaminated, then the contamination spreads to the entire quantity of the truck. Consequently, the financial losses for both farmers (penalty due to contaminated milk loaded on the truck) and receiving dairy industries (reduced available milk quantities) are significant and large.

The proposed MILI technology will lead to a cost-effective analytical system that can be used at the farm level and provide results in less than 10 minutes, without the need for a laboratory or specialized personnel.

For more information about the project, please contact the Project Coordinator Dr Maria Aspri, Special Teaching Staff at the Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, CUT, Cyprus. Email: maria.aspri@cut.ac.cy   Tel: +357 25002617

Source: Cyprus University of Technology (https://bit.ly/3yIcLH7)

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ): Το ΤΕΠΑΚ συντονίζει το έργο «MILI» που στοχεύει στην εύρεση ενός τρόπου ανίχνευσης μολυσματικών ουσιών στο γάλα

Το MILI (EXCELLENCE/0421/0188) είναι ένα ερευνητικό έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Το έργο MILI ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 με συνολική διάρκεια 24 μήνες και με συνολικό προϋπολογισμό 249.900,00 ευρώ.

Το έργο συντονίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με τους ερευνητικούς φορείς: την εταιρεία CyRIC (Κυπριακό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Ltd), το ερευνητικό κέντρο Frederick και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας (CNR).

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι πηγή μολυσματικών ουσιών που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή. Το MILI είναι ένα έργο έρευνας και καινοτομίας που στοχεύει στην εύρεση ενός γρήγορου, φθηνού και αποτελεσματικού τρόπου ανίχνευσης μολυσματικών ουσιών στο γάλα. Ο βασικός στόχος του έργου MILI είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου και πρωτοτύπου για την ταυτόχρονη ανίχνευση κοινών μολυσματικών ουσιών στο γάλα (Aφλατοξίνη Μ1, πενικιλλίνη, ενροφλοξακίνη), σε επίπεδο φάρμας (πριν από τη φόρτωση του γάλακτος στο φορτηγό), σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Η τεχνολογία βασίζεται σε έξυπνους βιοαισθητήρες, οπτική ανάλυση και επεξεργασία σήματος με χρήση εξειδικευμένου λογισμικού.

Επί του παρόντος, οι εργαστηριακές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τις γαλακτοκομικές βιομηχανίες είναι μεν ακριβείας αλλά συνάμα χρονοβόρες (3-4 ώρες) και απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ εκτελούνται μετά την παραλαβή του γάλακτος. Εάν ένα μικρό μέρος του γάλακτος είναι μολυσμένο, τότε η μόλυνση εξαπλώνεται σε ολόκληρη την ποσότητα του φορτηγού. Κατά συνέπεια, οι οικονομικές απώλειες τόσο για τους κτηνοτρόφους (πέναλτι λόγω του μολυσμένου γάλακτος που φορτώθηκε στο φορτηγό) όσο και για τις παραλήπτριες γαλακτοκομικές βιομηχανίες (μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος) είναι σημαντικές και μεγάλες.

Η προτεινόμενη τεχνολογία MILI θα οδηγήσει σε ένα οικονομικά αποδοτικό αναλυτικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επίπεδο φάρμας και να δώσει αποτελέσματα σε λιγότερο από 10 λεπτά, χωρίς να χρειάζεται εργαστήριο ή εξειδικευμένο προσωπικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, επικοινωνήστε με τη Συντονίστρια του Έργου Δρ Μαρία Άσπρη, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, CUT, Κύπρος. Email: maria.aspri@cut.ac.cy  Τηλ: +357 25002617

Πηγή: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (https://bit.ly/3yIcLH7)